Sałatka warstwowa z tofu- sałatka a’la Gyros

Zdarza się, że coraz więcej naszych znajomych czy bliskich przechodzi na kuchnię wegetariańską czy wegańską.

Podczas planowania spotkania z rodziną czy znajomymi należy tak obmyślić menu, by uwzględnić kulinarne preferencje wszystkich uczestników. Dobrze jest podać coś wspólnego dla wszystkich gości – np hummus z warzywami, a ciepłe danie przygotować w dwóch wariantach.

A co jeszcze dla wielu osób jest punktem obowiązkowym takiego biesiadowania? No oczywiście sałatka!

WSP SPOŁEM wprowadziła na rynek nowy Majonez Kielecki Roślinny. Majonez jest bez dodatku jajek, więc nawet osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia odzwierzęcego, mogą takiej sałatki z dodatkiem majonezu spróbować.

U mnie tym razem wegańska sałatka warstwowa, troszkę na wzór sałatki Gyros. Zamiast kurczaka, jest wędzone, obsmażone tofu, a zamiast zwykłego majonezu, wspomniany Majonez Kielecki Roślinny.

A tak na marginesie, wiecie, że WSP Społem obchodzi w tym roku 100 rocznicę powstania? Dla mnie to firma z tradycjami i jestem fanką jej produktów już od wielu lat.

  • 1 op. wędzonego tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • zioła prowansalskie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 2 czerwone papryki marynowane
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego

Tofu kroimy w kostkę. Oprószamy słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka minut. Następnie odcedzamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Studzimy.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kostkę.

Kukurydze osączamy z zalewy.

Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki.

Na dno salaterki przekładamy usmażone tofu. Wykładamy 2 łyżki majonezu. Dodajemy kukurydzę, następnie paprykę oraz ogórki. Wykładamy kolejne 2-3 łyżki majonezu. Wierzch posypujemy sałatą lodową.