Ciasto Kinder Country

W internetach można przeczytać tyle Ochów i Achów o tym cieście, a mi zeszło kilka lat zanim postanowiłam przygotować je u siebie.

Moje wrażenia są mieszane. Z jednej strony ciasto robi się błyskawicznie, co jest niewątpliwą jego zaletą, fajnie smakuje, ale jest też baaardzo słodkie. Mały kawałeczek wystarczy, aby zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego na długi czas. Osobiście nie wiem czy lubię aż tak słodkie desery. Z czasem płatki tracą swoją chrupkość, co też może przeszkadzać. Jest to więc idealne ciasto, aby zjeść je w dość krótkim czasie po przygotowaniu (po odpowiednio długim schładzaniu, oczywiście).

  • 150 g czekolady białej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 i 1/2 – 3 i 1/2 szkl. płatków Kangus
  • 200 g herbatników

Blaszkę o wymiarach 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy herbatniki.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

250 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Dodajemy przestudzoną białą czekoladę, mieszamy. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki mleka w proszku i około 2 i 1/2 szklanki płatków, mieszamy.

Gotową masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.


Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniową dodajemy do niej wystudzoną czekoladę oraz 2 łyżki mleka w proszku. Mieszamy.

Masę wykładamy na herbatniki.

Wierzch można posypać kolejną 1 szklanką płatków Kangus, lub za pomocą szpatułki dekoracyjnej zrobić na masie wzorek.

Gotowe ciasto schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki.