Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku – aromatyczne danie obiadowe.

Papryka z pomidorami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Uwielbiam je za prostotę, głębię smaku i uniwersalność. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam przepis na schab po bałkańsku, wiedziałam, że muszę go wypróbować, nawet pomimo tego, że fanką schabu nigdy jakoś wielką nie byłam 😉

I co? Wyszło nieziemsko dobre! Aromatyczne, lekko pikantne, pełne warzyw i smaku. To danie ma coś z leczo, ale w bardziej konkretnym, mięsnym wydaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, ale także jako poczęstunek dla gości. Myślę, że śmiało można przygotować je wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem.

Schab po bałkańsku to świetne danie, które pokazuje, że nawet z prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Jeśli lubisz potrawy w stylu leczo, dużo warzyw i wyraziste smaki, koniecznie spróbuj!

  • około 400-500 g schabu
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 kiszone ogórki
  • oregano
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz, cukier

Schab po bałkańsku – wykonanie:

Przygotowanie składników:

Cebulę kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki

Mięso kroimy na paseczki lub w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką, mieszamy.

Wykonanie dania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy mięso. Gdy ładnie się zrumieni dodajemy cebulę. Po chwili mięso z cebulą odsuwamy na bok patelni i stopniowo dodajemy pieczarki (za każdym razem, gdy pieczarki się podsmażą, mieszamy je z resztą składników, zgarniamy na bok i dodajemy kolejną porcję).

Na patelnię ze wszystkimi składnikami dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy, aż nieco zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy około 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy kiszone ogórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oregano.

Świetnie smakuje podane np z gotowanym ryżem.

Źródło