Schab po bałkańsku
Papryka w towarzystwie pomidorów to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Z tego też powodu już przed przygotowaniem tego dania wiedziałam, że będzie mi ono smakować (nawet pomimo tego, że fanką samego schabu nie jestem i nigdy nie byłam;) ).
Wyszło nieziemsko dobre!
Jednogarnkowe. Podobne do lecza;)
Doskonałe na obiad, czy też jako poczęstunek dla gości.
Ja podałam z ryżem, ale świetnie sprawdzi się też z kromką bagietki, kaszą, a nawet solo.
- około 400-500 g schabu
- 2-3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów
- 3 kiszone ogórki
- oregano
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz, cukier
Cebulę kroimy w piórka.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki
Mięso kroimy na paseczki lub w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką, mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy mięso. Gdy ładnie się zrumieni dodajemy cebulę. Po chwili mięso z cebulą odsuwamy na bok patelni i stopniowo dodajemy pieczarki. Za każdym razem, gdy pieczarki się podsmażą, mieszamy je z resztą składników i zgarniamy na bok.
Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i wlewamy około 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy kiszone ogórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oregano.