Schab po bałkańsku

Papryka w towarzystwie pomidorów to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Z tego też powodu już przed przygotowaniem tego dania wiedziałam, że będzie mi ono smakować (nawet pomimo tego, że fanką samego schabu nie jestem i nigdy nie byłam;) ).

Wyszło nieziemsko dobre!

Jednogarnkowe. Podobne do lecza;)

Doskonałe na obiad, czy też jako poczęstunek dla gości.

Ja podałam z ryżem, ale świetnie sprawdzi się też z kromką bagietki, kaszą, a nawet solo.

  • około 400-500 g schabu
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 kiszone ogórki
  • oregano
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz, cukier

Cebulę kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki

Mięso kroimy na paseczki lub w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką, mieszamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy mięso. Gdy ładnie się zrumieni dodajemy cebulę. Po chwili mięso z cebulą odsuwamy na bok patelni i stopniowo dodajemy pieczarki. Za każdym razem, gdy pieczarki się podsmażą, mieszamy je z resztą składników i zgarniamy na bok.

Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i wlewamy około 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy kiszone ogórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oregano.

Źródło