Sałatka z „makaronem ryżowym” (orzo)

Myśląc o tej sałatce przede wszystkim na pierwszy ogień wybija się skojarzenie, że jest to sałatka bardzo uniwersalna.

Sprawdzi się zarówno na kolację, na grilla, na imprezę, dosłownie wszędzie.

Jest kolorowa i smaczna.

  • ok. 250 g makaronu orzo
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek zielony, tzw wąż
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150-200 g szynki drobiowej
  • około 150 g żółtego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu odstawiamy do przestudzenia.

Oczyszczoną i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ogórka, szynkę oraz ser żółty kroimy w kostkę podobnej wielkości co paprykę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.

Majonez mieszamy z jogurtem greckim. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy z pozostałymi składnikami.