Sałatka z „makaronem ryżowym” (orzo)
Myśląc o tej sałatce przede wszystkim na pierwszy ogień wybija się skojarzenie, że jest to sałatka bardzo uniwersalna.
Sprawdzi się zarówno na kolację, na grilla, na imprezę, dosłownie wszędzie.
Jest kolorowa i smaczna.
- ok. 250 g makaronu orzo
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek zielony, tzw wąż
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150-200 g szynki drobiowej
- około 150 g żółtego sera
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu odstawiamy do przestudzenia.
Oczyszczoną i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Ogórka, szynkę oraz ser żółty kroimy w kostkę podobnej wielkości co paprykę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
Majonez mieszamy z jogurtem greckim. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Wygląda bardzo smakowicie. 🙂 Coś czuje, że przygotuje ją na weekend. 🙂
Jak z przechowywaniem takiej sałatki? Martwię się że na drugi dzień Ogórek świeży będzie ciapowaty.
Najlepiej usunąć ze środka gniazda nasienne, wówczas wytrzyma na drugi dzień bez szkody.
Właśnie zrobiłem i jest pyszna. Tylko zamiast szynki drobiowej dałem kurczaka pokrojonego w kostkę i usmażony na patelni z przyprawa chińską.
Świetny zamiennik 🙂
Mała puszka kukurydzy czy duża?
pół dużej (ale nie tej największej).
Zresztą, najlepiej dać tyle, ile samemu się lubi 🙂