Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Danie w sam raz dla zabieganych. Smaczne, nieskomplikowane, jednogarnkowe, dość szybkie do przygotowania. Jeśli mięsko pokroimy sobie wcześniej, pozostaje jedynie pokroić cebulę i pieczarki i podsmażyć wszystko na patelni.

To taki gulasz drobiowy z dość dużą ilością pieczarek.

Nam smakowało baaardzo – do tego stopnia, że na pewno będą powtórki!

  • 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 500g)
  • 400-500 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szkl. bulionu
  • około 2/3  szkl. kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka wędzona w proszku
  • sól, pieprz
  • olej

Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Skrapiamy 1 łyżką oleju, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Odstawiamy.

Pieczarki kroimy na plasterki (u mnie na ćwiartki, ale miałam malutkie sztuki).

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Kaszę przesypujemy na sito, przelewamy dość solidnie pod bieżącą wodą.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać pieczarki. Smażymy aż lekko zbrązowieją/zezłocą się. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Następnie na patelnię wlewamy pomidory wraz z zalewą (do puszki po pomidorach wlewamy trochę wody, zbieramy sos pomidorowy ze ścianek i wlewamy na patelnię), bulion oraz dodajemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do czasu aż kasza zmięknie (około 20-30 minut). W razie potrzeby uzupełniamy płyn.

Pod koniec dodajemy kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz wędzoną papryką.