Ciasto „Miętusek”

„Miętusek” to pyszne i bardzo ładnie prezentujące się ciasto. Jak sama nazwa wskazuje jedna z mas (budyniowa) ma miętowy posmak, a wszystko to dzięki rozpuszczonym landrynkom. Druga masa to pianka śmietanowa z dodatkiem agrestowej galaretki. Bardzo orzeźwiająca i smaczna.

Wierzch można posypać tartą czekoladą, ja wykorzystałam zmielone okruchy ciasta.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masa miętowo-budyniowa:

  • 3 – 3 i 1/2 szklanki mleka (uwaga: aby krem był nieco stabilniejszy wystarczą 3 szkl.)
  • 300 g landrynek miętowych
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego (każdy po 40g)
  • 200 g masła

Pianka śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 250 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • ok. 150 g herbatników
  • opcjonalnie – czekolada

Białka wraz ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej, lśniącej piany dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej z wodą. Na koniec, w 2-3 partiach, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm lub 21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Wierzch przestudzonego ciasta można skroić (samą „skórkę”) i zmiksować na drobno w rozdrabniaczu.


Z mleka odmierzamy 2 (lub 2 i 1/2) szklanki. Łączymy je z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko (1 szkl.) mieszamy z proszkiem budyniowym. Wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia masy.

W międzyczasie do rondelka o grubym dnie (najlepiej wybrać taki z nieprzywierającą powłoką) wlewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy landrynki. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia się cukierków. Miętowy płyn dodajemy do ugotowanego, gorącego budyniu, mieszamy do połączenia. Odkładamy do przestudzenia.

Miękkie masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.

Przygotowaną masę rozprowadzamy na biszkopcie, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy obok siebie herbatniki.


Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz zimną (wciąż płynną) galaretkę.

Piankę od razu wykładamy na ciasto, wyrównujemy.

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Wierzch dekorujemy okruchami ciasta lub startą czekoladą

Źródło