Pastelowy serniczek z serka homogenizowanego z owocami

Przepyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie kremówki, serków homogenizowanych i galaretki.

Leciutkie jak chmurka, z warstwą owoców na wierzchu.

Zasmakuje i małym i dużym łasuchom.

  • 1 op. okrągłych biszkoptów, petitków
  • 400 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki czerwonej
  • 1 op. galaretki zielonej
  • 1 op. galaretki żółtej
  • 2 op. galaretki krystalicznej

Dodatkowo:

  • drobne owoce – truskawki, maliny, borówki amerykańskie, winogrona

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) rozkładamy biszkopty.

Galaretkę czerwoną, zieloną i żółtą rozpuszczamy osobno, każdą w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę czerwoną wstawiamy do zlewu z zimną wodą, aby przestygła najszybciej.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz serek homogenizowany. Miksujemy do połączenia. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy zimną galaretkę czerwoną (do zlewu wstawiamy garnek z galaretką zieloną), miksujemy krótko. Masę od razu wylewamy na biszkopty.

W podobny sposób przygotowujemy dwie kolejne warstwy – zieloną i żółtą.

Na wierzchu układamy drobne owoce.

Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wykładamy na owoce. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym