Pastelowy serniczek z serka homogenizowanego z owocami
Przepyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie kremówki, serków homogenizowanych i galaretki.
Leciutkie jak chmurka, z warstwą owoców na wierzchu.
Zasmakuje i małym i dużym łasuchom.
- 1 op. okrągłych biszkoptów, petitków
- 400 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op. galaretki czerwonej
- 1 op. galaretki zielonej
- 1 op. galaretki żółtej
- 2 op. galaretki krystalicznej
Dodatkowo:
- drobne owoce – truskawki, maliny, borówki amerykańskie, winogrona
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) rozkładamy biszkopty.
Galaretkę czerwoną, zieloną i żółtą rozpuszczamy osobno, każdą w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę czerwoną wstawiamy do zlewu z zimną wodą, aby przestygła najszybciej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz serek homogenizowany. Miksujemy do połączenia. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy zimną galaretkę czerwoną (do zlewu wstawiamy garnek z galaretką zieloną), miksujemy krótko. Masę od razu wylewamy na biszkopty.
W podobny sposób przygotowujemy dwie kolejne warstwy – zieloną i żółtą.
Na wierzchu układamy drobne owoce.
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wykładamy na owoce. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Prezentuje się rewelacyjnie 🙂
Ktoś w jednej z grup na Fb rozpowszechnia jako swoje Pani zdjęcia. Mam screeny
Witam, dziękuję za informację.
Czy mogę prosić o screeny na maila ewa@smakinatalerzu.pl
Serdecznie dziękuję 🤗