Kiełbasa smażona z cebulą w pomidorowym sosie

To ostatnio nasz ulubiony sposób na kiełbasę. Może nie do końca najzdrowszy, ale od czasu do czasu lubimy tak zjeść.

Tym razem zostało mi kilka parówek po domowych hot dogach więc skroiłam je dodatkowo, aby się nie zmarnowały.

Proste, a takie dobre!

  • 2 pętka kiełbasy podwawelskiej
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2-3/4 szkl. wody
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra

Cebule kroimy w piórka.

Kiełbasę kroimy na plasterki.

Zieleninę drobno siekamy.

Koncentrat rozrabiamy z zimną wodą.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy kiełbasę i smażymy, mieszając, aż do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy cebulę i smażymy dalej. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy, aż do połączenia i lekkiego zgęstnienia. Doprawiamy do smaku ostrą papryką i szczyptą pieprzu.

Podajemy posypane posiekaną natką, z dodatkiem świeżego pieczywa.