Podwójne schabowe wg Magdy Gessler
Po niezbyt udanym podejściu do schabu w mleku i cebuli, postanowiłam wypróbować kolejny, znaleziony w internecie, przepis Magdy Gessler na cebulowe schabowe.
Intensywne, ale nie przesadzone. Bardzo dobre.
Podałam je z surówką z sałaty lodowej i gotowanymi w piekarniku ziemniakami.
- 8 cienkich kotletów schabowych
- mleko
- 1 duża cebula
- 1-2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 2 czubate łyżki masła klarowanego
- olej rzepakowy
- majeranek
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy na cienkie kotlety. Układamy w małej misce, jeden na drugim i zalewamy taką ilością mleka, by przykryło ono mięso. Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie mleko odlewamy, a kotlety osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Cebulę mielimy/miksujemy na drobno (można też zetrzeć na tarce).
Osuszone kotlety doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej dodatkowo roztartym w dłoniach majerankiem oraz granulowanym czosnkiem. Na czterech kotletach rozprowadzamy cienką warstwę startej cebuli, przykrywamy pozostałym mięsem. Delikatnie dociskamy, by kotlety się połączyły.
Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.
Smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle z niewielką ilością oleju.
Oj w weekend wypróbuję ??
Super! To taka fajna opcja na niedzielny obiad 🙂
Super prezentuje się taki obiad. Uwielbiam ziemniaki i mięso w takiej formie!