Sernik z musem czekoladowym

To jeden z najbardziej eleganckich serników jakie zrobiłam. Śnieżnobiały, z czekoladowym musem. Bardzo delikatny, wręcz aksamitny. Może tylko odrobinę zbyt słodki.

Jak dla mnie najlepszy około 30-40 minut po wyjęciu z lodówki.

Myślę, że to może być fajne ciasto aby uczcić dzisiejszy Dzień Matki 🙂

Sernik:

  • 1 kg sera na sernik (u mnie Piątnica z wiaderka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (skondensowanego)
  • 3 białka
  • sok z 1 limonki (lub cytryny)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus czekoladowy:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka (pozostałe z sernika)
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 250 g czekolady (u mnie gorzka i mleczna w równych proporcjach)
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera. Miksujemy krótko, do połączenia się składników.

Masę serową przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (24-26cm).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30-35 minut.

Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem pudrem, mieszamy. Rozprowadzamy ostrożnie na podpieczonym serniku. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.

Sernik odstawiamy do całkowitego przestudzenia


Do metalowej miski lub garnka dajemy wszystkie żółtka (6 sztuk), przesiane przez sito kakao, schłodzoną śmietanę oraz około 50 g drobnego cukru.

Naczynie ze składnikami wstawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą (tak by dno naczynia ze składnikami nie stykało się z taflą wody). Podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu, mieszając całość drewnianą pałką, do czasu aż masa wyraźnie zgęstnieje (będzie miała konsystencję niezbyt gęstego czekoladowego budyniu). Wówczas garnek odstawiamy na bok i dodajemy do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników.

W międzyczasie białka (3 sztuki) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy pozostały cukier (100g). Pianę delikatnie łączymy z czekoladową masą.


Czekoladowy mus wykładamy na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Zdejmujemy obręcz tortownicy.

Wierzch możemy dodatkowo posypać wiórkami czekolady.


Źródło