Papryka zapiekana z jajkiem i mozzarellą

Pisałam to wiele razy i pewnie napiszę to jeszcze nie raz – papryka to moje ulubione warzywo i mogłabym ją jeść na okrągło. Jeżeli czujecie podobnie, wśród wielu sposobów na jej wykorzystanie w kuchni, polecam Wam ten, na paprykę pieczoną z serem mozzarella i jajem sadzonym.

To super pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet jako dodatek do obiadu też się sprawdzi.

  • 2 czerwone papryki
  • 4 jajka
  • 1 kulka mozzarelli
  • masło
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Oczyszczone papryki kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.

Połówki papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy od wewnątrz solą. Wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.

Podpieczone papryki ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Do każdej z nich wsypujemy po porcji mozzarelli oraz wybijamy jajko. Posypujemy listkami tymianku. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na wierzchu kładziemy cienki plasterek masła.

Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni i zapiekamy papryki jeszcze przez kolejne 15-25 minut (aż jajko się zetnie, a papryka zmięknie).


Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową