Papryka zapiekana z jajkiem i mozzarellą
Pisałam to wiele razy i pewnie napiszę to jeszcze nie raz – papryka to moje ulubione warzywo i mogłabym ją jeść na okrągło. Jeżeli czujecie podobnie, wśród wielu sposobów na jej wykorzystanie w kuchni, polecam Wam ten, na paprykę pieczoną z serem mozzarella i jajem sadzonym.
To super pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet jako dodatek do obiadu też się sprawdzi.
- 2 czerwone papryki
- 4 jajka
- 1 kulka mozzarelli
- masło
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Oczyszczone papryki kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.
Połówki papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy od wewnątrz solą. Wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Podpieczone papryki ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Do każdej z nich wsypujemy po porcji mozzarelli oraz wybijamy jajko. Posypujemy listkami tymianku. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na wierzchu kładziemy cienki plasterek masła.
Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni i zapiekamy papryki jeszcze przez kolejne 15-25 minut (aż jajko się zetnie, a papryka zmięknie).
Nie przepadam za surową papryką, ale pieczoną bardzo lubię. Twoja wygląda absolutnie wspaniale! Wypróbuję:)
Cieszę się. Ta pieczona pięknie pachnie 🙂
Przygotowałam to danie na kolacje – dla mnie bomba! Fajna alternatywa dla wersji z mięsem no i zdecydowanie mniej czasochłonna w przygotowaniu.
Bardzo się cieszę 🙂 Faktycznie nie ma przy ich przygotowaniu zbyt wiele pracy 😀