Surówka z kapusty pekińskiej z marchewki i jabłka
Moje dziecko, gdyby mogło, najchętniej jadłoby głównie surówkę z marchewki i jabłka. Super! Też ją lubię, tylko…. ileż można? 😉
Na szczęście przygotowana ostatnio surówka z kapusty pekińskiej, z marchewką i jabłkiem spotkała się z równie dużym entuzjazmem. Ufff, mamy coś innego;)
- 1 kapusta pekińska
- 1 marchewka
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- 1 mała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Marchew obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki.
Jabłko obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.
Składniki łączymy w misce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodajemy do sałatki. W razie potrzeby skrapiamy jeszcze odrobiną soku z cytryny lub doprawiamy do smaku.