Sałatka jajeczna z awokado i łososiem
Sałatka kolacyjna na bazie jajek, z dodatkiem świeżego ogórka, awokado oraz wędzonego łososia. Najlepsza z kromką świeżego pieczywa.
Na 2-3 porcje.
- 6 jajek
- 1 awokado Hass
- 1 świeży ogórek tzw wąż
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki, po czym skrapiamy go sokiem z cytryny, a następnie kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Następnie ogórka kroimy na mniejsze kawałki.
Łososia kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy sos, mieszamy. Dodatkowo sałatkę możemy jeszcze skropić sokiem z cytryny (doda smaku i dodatkowo zabezpieczy awokado przed ciemnieniem) i dodatkowo doprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem.
Sałatkę podajemy w niedługim czasie po przygotowaniu. Fajnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.