Bułeczki z dipem serowym

Fantastyczna przekąska podana w niecodziennym naczyniu, bo na patelni;)

Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku!

Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków 🙂

Nam smakowało i polecam dalej.

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej (u mnie mieszanka wrocławskiej i tortowej, nie wykorzystałam całej ilości*)
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szkl. ciepłego mleka

Sos serowy:

  • 1,5 czubatej łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 350 ml ml mleka
  • około 100 g tartego żółtego sera (u mnie red cheddar)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 op. mozzarelli w zalewie xxl
  • 2 ząbki czosnku
  • liście świeżej bazylii (można użyć suszonej)
  • sól, biały pieprz

Dodatkowo:

  • niewielka ilość roztopionego masła

Do miski przesiewamy dwie szklanki mąki, mieszamy z solą. Dodajemy suche drożdże oraz ciepłe mleko wymieszane z olejem. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (u mnie nie było takiej potrzeby)*. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na około 10-12 kawałków równej wielkości.

Mozzarellę kroimy na pół – jedną część wykorzystamy do sosu, drugą część kroimy np w słupki – na tyle kawałków, ile mamy bułeczek.

Ciasto lekko rozpłaszczamy w dłoniach, dajemy do środka po kawałku sera i formujemy bułeczkę, zamykając ser w środku.

Na środku patelni przeznaczonej do zapiekana kładziemy natłuszczoną miseczkę, dnem do góry. Wokół miski układamy bułeczki, jedna obok drugiej. Naczynie przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy całość przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać, wlewamy mleko, gotujemy aż do zgęstnienia. Patelnię odstawiamy na bok, a do sosu beszamelowego dodajemy starty ser żółty, tartą mozzarellę i parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.

Gdy bułeczki zwiększą swoją objętość smarujemy je roztopionym masłem. Miseczkę wyciągamy, a puste miejsce po niej wypełniamy przygotowanym beszamelem. Naczynie kładziemy na blaszce do pieczenia (by dodatkowo zabezpieczyć sos przed przypaleniem od spodu) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy po lekkim przestudzeniu.

Źródło