Sałatka jajeczna z awokado i łososiem

Sałatka kolacyjna na bazie jajek, z dodatkiem świeżego ogórka, awokado oraz wędzonego łososia. Najlepsza z kromką świeżego pieczywa.

Na 2-3 porcje.

  • 6 jajek
  • 1 awokado Hass
  • 1 świeży ogórek tzw wąż
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki, po czym skrapiamy go sokiem z cytryny, a następnie kroimy w kostkę.

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Następnie ogórka kroimy na mniejsze kawałki.

Łososia kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy sos, mieszamy. Dodatkowo sałatkę możemy jeszcze skropić sokiem z cytryny (doda smaku i dodatkowo zabezpieczy awokado przed ciemnieniem) i dodatkowo doprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem.

Sałatkę podajemy w niedługim czasie po przygotowaniu. Fajnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym