Szybkie ciasto cytrynowe
Proste i szybkie ciasto cytrynowe. Idealne do herbatki.
Niestety lukru nie starczyło by pokryć całe ciasto, ale te polukrowane kawałki załapały się do zdjęcia 😉
- 8 jajek
- 300 g cukru pudru
- 400 g mąki tortowej
- 300 ml oleju
- 150 ml soku z cytryny (4-6 cytryn)
- 1-2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- sok z cytryny
- niewielka ilość wrzątku
Cytryny dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z nich skórkę (tylko żółtą część!). Wyciskamy sok.
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy sok z cytryny. Obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie, oraz stopniowo, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy.
Cukier puder przesypujemy do garnuszka. Dodajemy niewielką ilość wrzącej wody oraz sok z cytryny (zaczynamy od 2-3 łyżek i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub więcej cukru pudru). Ucieramy do powstania gęstego, lecz lejącego się lukru. Dekorujemy ciasto tworząc esy-floresy (ja chciałam lukrem pokryć całość ciasta, ale okazało się, że lukru jest za mało. Jeśli zależy Wam na pokryciu całego ciasta, można przygotować więcej lukru).
moja babcia zawsze robiła takie cytrynowe ciasto:-)
Piękne są takie wspomnienia babcinych wypieków 🙂
Oj koniecznie musze upiec. Uwielbiam ciasta cytrynowe
Na pewno aromatyczne 🙂
Będę robić drugie podejście bo upiekłam zakalec mojego życia 😀
Szacunek za super podejście – bez zrażania się czy poddawania 🙂
Czy do ciasta na pewno dajemy 300 g cukru pudru? Czy nie chodziło o cukier drobny?
Pytam poniewać w przepisie jest mowa, że „całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę.” Potem jest mowa o cukrze pudrze w przypadku lukru. Zastanawiam się zatem czy to nie pomyłka w składnikach skoro raz jest mowa o cukrze a raz o cukrze pudrze.
Z góry dziękuję za potwierdzenie.
Pozdrawiam,
Maciek
W przypadku tego przepisu użyłam i do ciasta i do lukru cukier puder. W cytowanym przez Pana fragmencie zastosowałam pewien skrót myślowy, ale już poprawiłam w przepisie, by nie było wątpliwości. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi.
Pozdrawiam.
Ps. Cukier drobny również powinien sprawdzić się w tym przepisie.
Super! Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Już się zabierazm za pieczenie!