Makaronowa sałatka z jajkami
Szybka i prosta sałatka, składająca się z zaledwie kilku podstawowych składników. Niech Was jednak ta prostota nie zmyli, sałatka smakuje wyśmienicie i nada się na różne okazje, jak i bez okazji.
- około 400 g makaronu (u mnie cienkie świderki)
- 6-7 jajek
- 300 g szynki
- cebulka dymka lub szczypiorek
- 5 łyżek majonezu
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy: 2-3 sztuki kroimy na ćwiartki, resztę w grubą kostkę.
Szynkę kroimy w kostkę.
Zieloną część cebulki dymki/szczypiorek drobno siekamy.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W dużej misce mieszamy makaron z szynką, jajkami oraz połową zieleniny. Dodajemy sos, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wokół brzegów miski rozkładamy cząstki jajek. Wierzch posypujemy resztą szczypiorku.