Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i ogórkami konserwowymi
Tradycyjna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, wzbogacona o dodatek słodkiego jabłka oraz kwaśnych ogórków.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie surówka z kapusty pekińskiej pojawia się dosyć często. Lubię zatem od czasu do czasu podmienić lub dodać jakiś składnik, aby nie było to wciąż to samo.
Tutaj surówka z bardzo prostych, ogólnie dostępnych produktów.
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 marchewka
- 1-2 jabłka
- 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Umytą i osuszoną kapustę szatkujemy. Przekładamy do miski.
Marchewkę obieramy trzemy na dużych oczkach tarki. Jabłka oraz ogórki również trzemy na dużych oczkach tarki (można ze skórką, można bez).
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
Tradycyjna i najlepsza surówka 🙂
Te bardziej wymyślne są super, ale to do takich prostych chce wracać się najczęściej 🙂
Takie proste surówki są zawsze najsmaczniejsze:D Uwielbiam!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Mój najmłodszy (dwuletni) wnuk uwielbia surówki, szczególnie te z dodatkiem kiszonych ogórków. Ostatnio wyjadał łapką z salaterki. Myślę, że i ta z korniszonami przypadłaby mu do gustu:)
Dwulatek uwielbiający surówki, cuuuudownie 🙂
Tylko pogratulować takiego Szkraba i życzyć, by zostało tak już na zawsze 😀