Kruche ciasteczka – serduszka na Walentynki

Takie ciasteczkowe serduszka z okazji Walentynek. Łapcie po jednym 🙂

Dla mnie to okazja, aby poćwiczyć dekorowanie ciasteczek nowymi „zabawkami” – szablonem oraz aerografem. Jak widzicie, jeszcze wiele nauki przede mną – aerografu póki co nie potrafię wyczuć, ale… dajcie mi czas 🙂 Efekty moich ćwiczeń zobaczycie na zdjęciu pod przepisem 😉

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii

Cukier puder wsypujemy do miseczki. Mieszamy z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, lub starte na tarce zimne masło. Składniki rozcieramy palcami, aż do powstania drobnych grudek. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią. Zagniatamy, aż do powstania gładkiego ciasta.

Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 1 godzinę).

Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (na oprószonym mąką blacie). Wykrawamy dowolny kształt ciasteczek.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-14 minut (do lekkiego zarumienienia się brzegów).

Studzimy na kratce.

Przed podaniem ciasteczka można udekorować lukrem królewskim.