Ciasto „Leniwiec”
Ciasto „Leniwiec” pięknie wygląda, szybko się je robi, ale trzeba też zaznaczyć, że trzeba lubić ciasta z dużą ilością śmietany 😉
Ja muszę się przyznać (choć wspominałam o tym nie raz), że ciasta śmietanowe nie do końca mi leżą. Lubią je za to moi bliscy i od czasu do czasu robię je dla nich…. i dla Was!
Co jeszcze? Pierwsza i druga warstwa biszkoptów przyjemnie zmiękła, ale ostatnia już nie do końca. Warto też układać je na masie od razu po jej wyrównaniu, by zdążyły się z nią połączyć (u mnie te biszkopty z samej góry były trochę zbyt „luźne”).
Ok, dość narzekania – jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma (czyt. u mnie remont w toku, więc ciasta bez pieczenia to dla mnie teraz jedyna opcja 😉 ).
Masa krówkowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 400 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 3 op. podłużnych biszkoptów lady fingers
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm lub nieco mniejszej) rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów.
Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy masę kajmakową. Przygotowaną masę łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy ładnie się połączy, całość dodajemy do masy, miksujemy do połączenia. Wylewamy na biszkopty w blaszce, wyrównujemy. Rozkładamy kolejną warstwę biszkoptów.
Przygotowujemy drugą porcję żelatyny postępując jak wyżej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z żelatyną. Masę wykładamy do blaszki, wyrównujemy.
Na wierzchu rozkładamy ostatnią warstwę biszkoptów.
Wstawiamy na noc do lodówki.
prosto, pysznie i efektownie:)
Przyznaję, że efektowne 🙂
Masy z żelatyną zdecydowanie trudniej nawilżają ciasto. Może biszkopty warto delikatnie nasączyć?
Ciasto w każdym razie wygląda na bardzo smaczne:)
Też myślałam o nasączeniu tej górnej warstwy biszkoptów 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 :*
Zamiast żelatyny można dać galaretkę a pierwszą warstwę biszkoptów warto maczać w galaretce
To jest doskonały pomysł! Dziękuję za sugestię <3 🙂
Całkiem fajny przepis 🙂
Cieszę się, że się podoba 🙂
przyznam się szczerze, że urzekła mnie nazwa 😛 …a ciasto jeszcze bardziej <3
<3 jaka trafiona, prawda? :)
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu,. Dzięki za ten przepis!