Mięso mielone w rożkach

Mięso mielone w waflowych rożkach to inna wersja krokietów.

Świetne, gdy mamy ochotę na krokiety z barszczykiem, ale nie mamy czasu lub po prostu nie chce nam się smażyć naleśników.

Ta wersja jest znacznie szybsza i muszę przyznać bardzo ciekawa.

W sklepach dostępne są dwa rodzaje waflowych rożków – zwykłe i słodkie. Ja sięgnęłam po te słodkie, gdyż wydały mi się „mocniejsze/grubsze”. Nie pomyślałam jak słodki smak rożków kontrastować będzie z dobrze doprawionym mięsem mielonym. Początkowo smak wydał mi się dosyć kontrowersyjny, ale z czasem nie mogłam się od nich oderwać. Myślę, że bezpieczniejszą opcją będzie wybór tych zwykłych rożków, choć mnie ze słodkim wafelkiem też bardzo smakowały.

Takie mielone w rożkach to super przekąska na różne okazje. Spróbujcie.

  • 1 op. rożków waflowych (12-15 sztuk)
  • 500-600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, pieprz

Do panierowania:

  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Cebulę drobno siekamy.

Marchewkę trzemy na średnich oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy dalej aż do zeszklenia się warzyw. Studzimy.

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę z marchewką, śmietanę, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.

Mięsną masą nadziewamy waflowe rożki.

Panierujemy je w rozmąconym jajku z dodatkiem mąki, a następnie w bułce tartej.

Na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Moc palnika zmniejszamy i smażymy rożki ze wszystkich stron na rumiano.

Podajemy z barszczykiem.

Źródło