Świąteczne ciasteczka z dżemem malinowym

Lubię na Święta przygotowywać różne ciasteczka. Choć jest z tym masa zabawy i nie raz zarzekam się, że to już ostatni raz, miło jest potem patrzeć na sięgające do klosza ręce i znikające w szybkim tempie ciasteczka.

I po roku, gdy zapominam o zmęczeniu i tych „godzinach” spędzonych na zarabianiu ciasta, wałkowaniu i pieczeniu, chcę to powtórzyć;)

Te ciasteczka nadają się nie tylko na Święta. Są pyszne (mam nawet wrażenie, że z biegiem czasu coraz lepsze). O wyraźnie kokosowo-malinowym smaku. Nie dość, że dobrze smakują, to jeszcze cieszą oko swoim wyglądem.

Podana poniżej porcja nie jest zbyt wielka – u mnie to 3 blaszki spodów i wierzchów, czyli w sumie koło 25 ciasteczek. Wszystko oczywiście zależy od wielkości foremki jakiej użyjemy (u mnie ciasteczka mają około 5 cm średnicy).

  • 130 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • dżem malinowy

 

Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na proszek.

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym, dodajemy do masy maślanej i miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia.

Odstawiamy do schłodzenia (na około 1 godzinę).

Ze schłodzonego ciasta odkrawamy mniej więcej 1/3 i wałkujemy ją na podsypanym mąką blacie. Pozostałe ciasto trzymamy w lodówce.

Z ciasta wykrawamy ciasteczka (np za pomocą większego kieliszka lub okrągłej foremki). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W połowie ciasteczek wykrawamy mniejszą foremką gwiazdki lub serduszka.

Pieczemy przez około 13-15 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni.

W podobny sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Upieczone całe ciasteczka smarujemy łyżeczką dżemu. Ciasteczka z wyciętym wzorkiem oprószamy cukrem pudrem. Układamy je na posmarowanych dżemem ciasteczkach, delikatnie dociskamy.

Źródło