Sałatka szynkowa wg siostry Anastazji

Pomysł na sałatkę od siostry Anastazji. Sałatka między innymi z selerem konserwowym, szynką, jabłkami, ananasem i jajkami.

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 250 g szynki
  • 6 jajek
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Seler konserwowy osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy na deskę i z grubsza siekamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Wędlinę kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w kostkę.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych kroimy w kostkę.

Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w kostkę.

Cebulę drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch posypujemy posiekaną zieleniną.