Lazania z mięsem mielonym i beszamelem
Lazania z mielonym mięsem, serem i beszamelem to dla mnie absolutny nr 1 ulubionych dań.
Nie przygotowuję jej zbyt często (ale około 2-3 razy w roku musi się pojawić), za to gdy już ją zrobimy, jeszcze przez długi czas po jej zjedzeniu mamy w pamięci ten smak.
Moim zdaniem lazania z tego przepisu jest idealna – doskonale przeplatają się w niej wszystkie smaki. Niczego nie ma tutaj za dużo, czy za mało. Jest idealnie – przynajmniej dla mnie i mojej rodziny 🙂
Plusem tego dania jest również to, że fantastycznie się odgrzewa. Czasami wydaje mi się, że po podgrzaniu (wieczorem, czy następnego dnia) smakuje jeszcze lepiej.
Warto zrobić, oj warto 🙂
A jeśli zechcesz spróbować czegoś nowego, spróbuj też lazanii z drobiowym mięsem mielonym, szpinakiem i puree z dyni. Rewelka!
- 800 g mielonej łopatki wp
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- makaron lasagne – kilkanaście sztuk, w zależności od wielkości naczynia i tego ile warstw chcemy otrzymać; u mnie 20 sztuk
- 300 g tartej mozzarelli
Cebulę kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso. Smażymy, rozdrabniając większe grudki mięsa drewnianą łopatką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wszystkich płynów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy 2-3 minutki. Wlewamy mleko oraz śmietanę. Cały czas mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy naczynie z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą ilością pieprzu i solą (sos powinien być wyrazisty w smaku).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy namoczony przez chwilę w ciepłej wodzie makaron – u mnie to po 3-4 płaty na warstwę, rozkładane obok siebie na niewielką zakładkę (ja makaronu do lazanii nie gotuję, a jedynie namaczam przez kilka minut w ciepłej wodzie i to w zupełności wystarcza, ale wiele może zależeć od samego makaronu/firmy – ja używam lazanii marki Barilla; być może makaron innej firmy trzeba będzie krótko podgotować). Na makaronie rozprowadzamy 2-3 duże łyżki beszamelu. Wykładamy część mięsa, wyrównujemy. Posypujemy dwoma garściami tartej mozzarelli. Podobnie postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, beszamel i tarty ser.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (pierwsze 10 minut można dać pod przykryciem, by ser zbyt szybko się nie przyrumienił).
Uwaga: Lazanię kroimy na kawałki po lekkim przestudzeniu, gdy beszamel nieco się zwiąże. Taka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika nie będzie trzymać formy.
Ja robie z do.owej roboty plackami.Ciasto.takie jak.na makaron i wałkuje placki mniej więcej wielkości naczynia żaroodpornego.
Wow, super! Wszystko domowej roboty. Pysznie i wiadomo co na talerzu 🙂 Brawa za chęci!
Na ile osób ta porcja ?
Dla 6 osób.
Dodam tylko, gdyby ta ilość wydawała się zbyt duża, że ona świetnie się odgrzewa i super smakuje również następnego dnia.
Genialne !!!
lazania jest znana na zachodzie u nas dopiero przeiera sobie trasę. Ale dla mnie jest niczym w porównaniu z plackami z młodych ziemniaków usmażonych na złoty kolor, chrupiących i pachnących.:)
Wygląda smacznie.
Smakuje obłędnie, zapewniam 🙂
Młody też lubi?:)
Nie 😉
Tak myślałam bo sos xD
Ale powiem Ci, że ostatnio małymi kroczkami idziemy do przodu i np mac and cheese Młody wsuwa, aż mu się uszy trzęsą. Wcześniej żaden makaron nie mógł być „ubrudzony” żadnym sosem. Mam więc nadzieję, że powolutku będzie szło ku dobremu 😉 🙂
Powolutku przekonuje się do pewnych potraw i połączeń:)
Smakowicie wygląda 🙂 Dawno nie robiłam lazanii i koniecznie muszę przypomnieć jej smak.
O tak, warto nadrobić zaległości 🙂
Gdy córki mieszkały jeszcze z nami, lazanię z mięsem i sosem beszamelowym robiłam bardzo często. Wszyscy zajadaliśmy ją, aż się uszy trzęsły. Uważam, że to najsmaczniejsza odmiana tego dania. Jadłam też lasagne warzywną, ale nie piałam z zachwytu.
Pozdrawiam:)
Ja również przygotowywałam różne jej wariacje, i o ile lubię jeszcze dosyć mocno tę ze szpinakiem, to właśnie ta mięsna jest najsmaczniejsza 🙂
Pozdrawiam 🙂
Pyszne danie 🙂
🙂
Robie juz 3 raz z tego przepisu i za każdym razem wychodzi pychotka, lepszej nawet w restauracji nie jadłam. Pozdrawiam :)))
Wow, jak cudownie czytać takie wiadomości 🙂 Bardzo dziękuję.
Niezmiernie się cieszę! ten przepis jest jednym z moich ulubionych i bardzo mi miło, że nie tylko mnie ta lazania smakuje 🙂
Pozdrawiam.
Pyszna, ale na brzegach i na górze część makaronu wyszła mi twarda. Co zrobiłam nie tak? Ściśle trzymałam się przepisu. Pozdrawiam
Może warstwa beszamelu nie była równo rozłożona? Makaron mięknie również dzięki niemu, a także od warstwy mięsa.
Cieszę się, że mimo wszystko smakowało, następnym razem wyjdzie idealnie 🙂
Pozdrawiam.
Ja płaty na lazanię wkładam na chwilkę do ciepłej wody i wykładam na zakładkę w naczyniu i tak z każdą warstwą. Lazania jest miękka ,dobrze się kroi i nic się nie rozwala. Warto spróbować.
Super, wyszła mi przepyszna, następnym razem zrobie poziom wyższą bo jak była już w piekarniku policzyłam ile Pani na poziomów. Pierwszy raz robiłam sos! Szok! Wyszedł rewelacja 🤭 dziękuje ☺️
Najcudowniejsza wiadomość 🙂 Dziękuję serdecznie. Mega się cieszę,że smakowało 🙂
Witam Serdecznie. Właśnie wstawiłam do piekarnika, to moja pierwsza domowa lazania a u mnie bardzo lubią dzieci dania z makaronem. Juz nie mogą się doczekać 😋😋
Super! Będzie pysznie 🙂 Smacznego <3
Jak piękna, równa!
Bardzo smaczna, polecam ten przepis 🙂👍
Dziękuję, bardzo się cieszę, ze smakowała
Zrobiłam, jest przepyszna! Normalnie niebo w gębie!😁
Bardzo się cieszę! Też uwielbiam ten przepis 🙂
Super się też odgrzewa 😉
Wszystko byłoby super, gdyby jednak nie makaron. Niestety wyszedł twardawy pomimo tego,że trzymałam zapiekankę w piekarniku 50 minut i przykrylam wszystko dokładnie sosem beszamelowym. Następnym razem na pewno potrzymam dłużej w wodzie,żeby delikatnie zmiękł. Poza tym twardawy ciężko się układa. Nie mniej jednak na pewno jeszcze skorzystam z przepisu z lekka modyfikacja.Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ja ostatnio nabyłam makaron innej firmy i faktycznie, nie każdy nadaje się do takiego wykładania bez namaczania/gotowania.
Witam. 🙂 Ja robiłam tą Lazanie dwa razy. Pierwszym razem na spotkaniu z przyjaciółmi zapach przyciągał wszystkich… Zrobiłam z podwójnych porcji wszystkim bardzo smakowało🙂zjedli wszystko a ja osobiście byłam zaskoczona smakiem który zaskoczył mnie totalnie oczywiście pozytywne 😁
Baaaardzo pyszna! 🙂
Dziękuję za przepis 😉
Bardzo się cieszę i dziękuję serdecznie, ze zechciała Pani wrócić tu i podzielić się wrażeniami 😊
Jaka jest wielkość naczynia?
To ze zdjęcia ma akurat 16*24 cm mierzone u podstawy naczynia, ale robię w różnych.
Grunt, to sprawdzić sobie „na sucho” czy w naczyniu zmieszczą się 3-4 płaty makaronu do lazanii.
Ja jeszcze do tej lazanii dodałam trochę podopiecznego brokuła, dobrze się komponuje. Jak ktoś ma pod ręką to polecam.
super
A co z płatami makaronu? Gotujecie? Jakie firmy polecacie
To tak naprawdę zależy od samego makaronu.
Makarony niektórych marek niestety trzeba najpierw podgotować.
Witam wygląda pysznie ,w przepisie są 2 puszki pomidorów, a po ile gram puszka ?❤️
400 g każda 🙂
PS. ja jestem fanką pomidorów krojonych marki Mutti (dla mnie bezkonkurencyjne)
Bardzo dziękuję za odpowiedź ❤️ a czy mleko ze śmietaną trzeba wymieszać czy najpierw mleko potem śmietana? I czy można dać inny ser zamiast mozzarelli ? 😀❤️❤️
Jeśli chodzi o sos beszamelowy, to tutaj nie ma znaczenia czy mleko zmiesza się ze śmietanką od razu, czy wleje jedno po drugim. Grunt, by oba płyny mieć naszykowane/odmierzone i wlać je bezpośrednio jedno po drugim i mocno zamieszać, by nie powstały grudki.
Mozzarellę można zastąpić serem cheddar, tartym ementalerem czy goudą.
I czy mleko 3.2% czy może być 2%?😀😀pozdrawiam
Najlepszy moim zdaniem wyjdzie na pełnotłustym mleku, czyli 3,2%, ale w ostateczności może być i to 2%
Pozdrawiam również
Świetny przepis, wyszła pyszna, soczysta.
Do mięsa dodałam pokrojony seler naciowy, polecam. Nie miałam pomidorów, była passata i odrobina koncentratu.
Beszamel zrobiłam na mleku owsianym, również bardzo smaczny.
Dziękuję za inspirację, zagości częściej na naszym stole 🙂
Super! Dziękuję za komentarz, jestem pewna, że pomoże on też innym osobom.
Pozdrawiam.
Najlepsza lasania jaką jadłam!Dużo lepsza niż w restauracji.Definitywnie polecam każdemu i tyk co zaczynają swoją przygodę w kuchni i tym co są już bardziej zawaansowani.
Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa 🙂
Moja pierwsza lazania wyszła przepyszna! Przepis to strzał w dziesiątkę, wszystko super, jasno opisane. Proporcje ekstra, nie miałam żadnych kłopotów czy niewypałów po drodze. Nie podgotowywałam makaronu, jedynie moczyłam chwilę w ciepłej wodzie – tak jak w przepisie. Użyłam makaronu z biedronki i wszystko mieciutkie i pyszne. Polecam i zapisuję w przepiśniku!
Dziękuję ogromnie za tak wspaniały przepis!
A ja dziękuję serdecznie za tak przemiły komentarz 😊♥️♥️
Lasagne z samej wieprzowiny, to ponury żart, a nie lasagne.
Współczuję. Kulinarni puryści to jednak smutne życie mają.
Pierwszy raz robiłam wszyscy zachwalali.Polecam bardzo dobra następnego dnia jeszcze lepiej smakuje 🤗
To prawda, mi również następnego dnia smakuje jeszcze bardziej 🙂
Polecam się na przyszłość 🙂
Z tym przepisem będę robić ją częściej. Wyszła pycha 💪❤️ dziękuję bardzo
Dziękuję, cieszę się bardzo mocno 🙂
Już parę razy robiłam z tego przepisu,jest idealna,przepyszna, serdecznie polecam!!!
Takie słowa dodają skrzydeł. Bardzo się cieszę 🙂