Szarlotka wg Magdy Gessler
Pyszna szarlotka od której wprost nie sposób się oderwać. Wychodzi jej zdecydowanie zbyt mało. Jest taaaaka dobra 🙂
Najlepsza na 2-3 dzień po upieczeniu, kiedy ciasto nieco zmięknie.
Ciasto:
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 1,2 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 szkl. cukru (lub nieco mniej, jeśli jabłka są słodkie)
- 2 łyżki bułki tartej
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól oraz zimne masło. Siekamy. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Zawijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na około 45-60 minut.
Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Dusimy je do miękkości w dużym rondelku razem z cukrem oraz cynamonem. W razie potrzeby dodajemy nieznaczną ilość wody lub masła.
Większą część schłodzonego ciasta umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 21x28cm (ja starłam na dużych oczkach tarki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut i wstępnie podpiekamy. Gorące ciasto oprószamy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na wierzch trzemy pozostałą część ciasta.
Ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy przez 40-50 minut (do ładnego zrumienienia).
Wiele dobrego słyszałam o tej szarlotce 🙂
Zasłużenie 🙂
Szarlotka jest dobra. Ale to nie jest przepis Magdy Gesler. Moze w koncu przestaniecie stare dobre przepisy Nadzych mam i babc , przypisywac jej. To ma byc zacheta? Mnie tylko oburza.
Jakie są proporcje tego ciasta
Proszę kliknąć w „czytaj dalej” obok zdjęcia. Rozwinie się wówczas cały przepis (dokładne proporcje, sposób wykonania i wymiary blaszki).
Wygląda super. Podobny robiłem.
jaka smakowita 🙂
Nie wątpię że jest pyszna, Chociaż nie jadam ciast to te bym spróbowała
Dziękuję, tym bardziej mi miło 🙂
nigdy nie miałam okazji spróbować tej szarlotki – chyba w końcu czas to zmienić!
Jak to mówią, lepiej późno niż wcale 🙂 Ja też z tego przepisu korzystałam po raz pierwszy 😉
u nas to jest hit :)))
Nie dziwi mnie to, jest pyszne 🙂
Kocham szarlotkę ! Jedno z moich ulubionych ciast 🙂
Jest wspaniała 🙂
Przepis na taką szarlotkę dostałam od koleżanki w 1976r. I od tego czasu piekę. Jabłka do duszenia kroję w ósemki. Wykorzystuję białka z jajek. Ubijam na sztywno z cukrem, wykładam na jabłka i na wierzch dopiero tarkuję resztę ciasta. Szczególnie dzieci uwielbiają szarlotkę z bezą.
To prawda, szarlotka jest przepyszna, a taka z bezą musi być jeszcze lepsza 🙂