Słodka Delicja
Nie napiszę, że to ciasto przygotujecie błyskawicznie, bo jednak na przygotowanie poszczególnych warstw trzeba poświęcić troszkę czasu. Nie jest jednak mocno skomplikowane i każdy, komu nie jest obce przygotowanie biszkoptu czy masy budyniowej, na pewno sobie z nim poradzi.
Smak ciasta jest bardzo dobry. Jest delikatne i jak w nazwie – słodkie.
Biszkopt:
- 7-8 jajek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
- 1 szkl. przegotowanej wody
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru
- opcjonalnie – 1-2 łyżki rumu
Masa jabłkowa:
- 6 jabłek
- 4 łyżeczki miodu
- 2 op. galaretki pomarańczowej
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 2 op. cukru wanilinowego
- 7 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie wszystkich składników. Nasączamy oba blaty.
Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy razem z miodem do garnka i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Gdy jabłka połączą się w mus, wsypujemy suche galaretki. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka mieszamy razem z cukrem waniliowym oraz obiema mąkami i 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń.
Na jednym, nasączonym biszkoptowym blacie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy. Wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugim, nasączonym biszkoptem.
Wierzch ciasta można udekorować polewą (u mnie z roztopionej czekolady).
przepysznie wygląda to ciasto
Dziękuję 🙂
Kiedyś piekłam jak również wesję z trzech kruchych placków 😉 Rodzince smakowała 😉
Najważniejsze, że smakowało 🙂
Biszkopt juz upieczony.Za chwile bede robic jablka I budyn.Mialam ochote na takie ciasto.Dziekuje za przepis.
Bardzo się cieszę:) Mam nadzieję, że efekt końcowy spełni oczekiwania 😀 Pozdrawiam!
apetyczne ciasto:)
Dziękuję 🙂
musze wypróbować ten przepis 🙂
Zapraszam 🙂
Super ciasto kochana. Wygląda pysznie ?
Miło mi, dzięki Marzenko 🙂
Rzeczywiście przepis nie jest skomplikowany, podoba mi się 🙂
Cieszę się 🙂 Mam nadzieję, Aniu, że kiedyś się na nie skusisz 🙂
Cześć- nie podałaś źródła przepisu…
http://znowcosupieklam.blogspot.com/2019/03/ciasto-sodka-delicja.html
Pozdrawiam
Podałam 🙂
Żródło jest na samym spodzie, pod zdjęciem, tak jak to na większości blogów 😉
Pozdrawiam