Gulasz z szynki z porem i pieczarkami

Smaczna propozycja obiadowa – gulasz z szynki wieprzowej, z dodatkiem pora i pieczarek.

Podałam go razem z czeskimi knedlikami oraz konserwowym ogórkiem.

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 małe pory
  • 250-300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorków
  • 1 szkl. (250 ml) bulionu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, pieprz

Pory kroimy na plasterki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Mięso kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy pory i smażymy, aż do ich lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy. Pod koniec oprószamy solą. Podsmażone składniki zestawiamy z palnika.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso. Smażymy je dosyć długo, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso lekko się przyrumieni, dodajemy je do naczynia z porem i pieczarkami.

Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę, po czym moc palnika zmniejszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości.

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (można też dodać mielonej słodkiej papryki). Na koniec posypujemy natką pietruszki.


Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową