Gulasz z szynki z porem i pieczarkami
Smaczna propozycja obiadowa – gulasz z szynki wieprzowej, z dodatkiem pora i pieczarek.
Podałam go razem z czeskimi knedlikami oraz konserwowym ogórkiem.
- około 1 kg szynki wieprzowej
- 3 małe pory
- 250-300 g pieczarek
- 1 puszka pomidorków
- 1 szkl. (250 ml) bulionu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- sól, pieprz
Pory kroimy na plasterki.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Mięso kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy pory i smażymy, aż do ich lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy. Pod koniec oprószamy solą. Podsmażone składniki zestawiamy z palnika.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso. Smażymy je dosyć długo, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso lekko się przyrumieni, dodajemy je do naczynia z porem i pieczarkami.
Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę, po czym moc palnika zmniejszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (można też dodać mielonej słodkiej papryki). Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Ale apetyczny obiad, pyszności 🙂
Dziękuję 🙂