Sałatka z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Kolorowa i smaczna sałatka do pochrupania

… taka, jaka sałatka być powinna:)

  • około 300 g piersi kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • po jednej papryce: czerwonej i żółtej
  • 3 ogórki kiszone lub 5-6 konserwowych
  • 1 por
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • garść lub dwie łuskanego słonecznika

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę. Posypujemy mniej więcej 1-2 łyżkami przyprawy do gyrosa, mieszamy, po czym odkładamy na około 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso (kurczaka można również w całości ugotować w bulionie, a następnie pokroić w kostkę).

Jajka gotujmy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Obie papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub na trójkąty.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzącej wody.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę.

Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika, lekko studzimy. Posypujemy nimi wierzch sałatki.

Przed podaniem sałatkę schładzamy.

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku