Sałatka z kurczakiem, papryką i kukurydzą
Kolorowa i smaczna sałatka do pochrupania
… taka, jaka sałatka być powinna:)

- około 300 g piersi kurczaka
 - przyprawa gyros
 - 1 puszka kukurydzy
 - 5 jajek
 - po jednej papryce: czerwonej i żółtej
 - 3 ogórki kiszone lub 5-6 konserwowych
 - 1 por
 - 4 łyżki majonezu
 - 1 łyżka musztardy
 - sól, pieprz
 - garść lub dwie łuskanego słonecznika
 
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę. Posypujemy mniej więcej 1-2 łyżkami przyprawy do gyrosa, mieszamy, po czym odkładamy na około 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso (kurczaka można również w całości ugotować w bulionie, a następnie pokroić w kostkę).
Jajka gotujmy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Obie papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub na trójkąty.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzącej wody.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę.
Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika, lekko studzimy. Posypujemy nimi wierzch sałatki.
Przed podaniem sałatkę schładzamy.

















Mniam, mniam, akurat na weekend będzie 🙂 Dzięki za fajny przepis!
Cieszę się, dzięki!
Składniki gwarantują, że sałatka musi być smaczna:)
<3
lubię takie sałateczki
<3