Sałatka z kaszy jaglanej z fasolką i wędzonym pstrągiem

To jedna z moich ulubionych sałatek z dodatkiem kaszy jaglanej. Jest mega prosta. Zwykle robię ją jako drugie śniadanie do pracy. Jest sycąca, więc w tej wersji sprawdza się doskonale.

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • puszka czerwonej fasolki
  • około 125 g wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Kaszę wsypujemy na sito, przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy. Następnie przesypujemy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut. Gdy kasza lekko się upraży, przekładamy ją do garnka z osolonym wrzątkiem (w stosunku 1:2) i gotujemy pod przykryciem na dość małym ogniu, do czasu aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). W trakcie nie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Fasolkę przelewamy na sicie zimną wodą. Pstrąga kroimy na mniejsze części. Dodajemy do wystudzonej kaszy. Na koniec dodajemy majonez zmieszany z ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Uwagi: Niestety po zmieszaniu składników, sałatka nie wygląda zbyt atrakcyjnie;) Jeśli chcecie sałatkę podać gościom, a nie tylko zjeść na drugie śniadanie czy kolację, to proponuję kaszę wymieszać z ketchupem i majonezem i dopiero posypać resztą składników – tak jak ja to zrobiłam, w innym wypadku wystarczy zmieszać wszystko razem).