Puszyste ciasto z jagodami

Proste ciasto, które powinno wyjść każdemu:)

Szybko się je robi, a efekt jest bardzo zadowalający:) Smakuje latem!

Jest wyjątkowo puszyste i wilgotne.

Jeśli macie jagody, koniecznie upieczcie sobie takie ciasto. A jeśli ich nie macie, inne drobne owoce również dadzą radę 😉

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru 
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki, borówki lub inne owoce (u mnie jedna szklanka jagód, kilka truskawek oraz garść borówek amerykańskich)

Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.

Całe jajka, wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na przemian z przestudzonym masłem i mlekiem. Miksujemy do połączenia.

Przygotowane ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Na wierzchu rozkładamy owoce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Uwagi: Jagody umyłam i pozostawiłam na sicie do odcieknięcia. Następnie dodatkowo osączyłam je delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie posypałam 1 łyżką mąki i potrząsałam sitem, aż owoce lekko się nią otoczyły, a nadmiar mąki spadł ze sita.

Truskawki przekroiłam na pół i przekrojoną część oprószyłam mąką.