Kurczak z cukinią

Mięso z udek kurczaka z cukinią i sosem pomidorowym to fantastyczne, proste i niedrogie danie, które świetnie smakuje podane razem z ryżem.

Ilość cukinii można dostosować do osobistych preferencji. Ja lubię jak jest jej dużo:) Jako, że danie podajemy z ryżem, cukinia stanowi niejako jedyny dodatek warzywny.

Taki obiad przygotowuje się łatwo i szybko. Nas każdorazowo zachwyca. I choć w gruncie rzeczy jest to proste danie, bardzo polecam:)

Uwaga: Jest to całkiem spora porcja.

  • 8-10 udek kurczaka bez skóry i kości
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • kilka-kilkanaście listków bazylii
  • 2-3 cukinie
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Dodatkowo:

  • ryż (u mnie długoziarnisty)

Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałki kurczaka. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do obsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy około 1 szklankę wody (wodę można wlać do puszek po pomidorach, zamieszać i tym samym zebrać resztki sosu ze ścianek).

Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około 15-20 minutach pokrywkę zdejmujemy i smażymy dalej do czasu, aż sos zredukuje się do pożądanej konsystencji (u mnie kolejne 15-20 minut).

Umytą cukinię kroimy na paseczki. Podsmażamy ją krótko na niewielkiej ilości oleju (powinna pozostać półtwarda). Solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi. Dokładamy do mięsa z pomidorami. Chwilę podsmażamy wszystko razem. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.

Podajemy z ugotowanym ryżem.