Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami

Owocom i kruszonce nie powiem nie;) W tym cieście to one podbiły moje serce. Samo ciasto wyszło mi nieco zbite, ciężkie – ale smaczne. Zjedliśmy je ze smakiem pomimo śladowych ilości zakalca;)

Pamiętajcie by pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem – jeśli po wbiciu patyczka do szaszłyków w ciasto, będzie on oblepiony surowym ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 100-110 g drobnego cukru + 2 łyżki do owoców
  • 60 g masła
  • 200 g sera twarogowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łodygi rabarbaru
  • około 250 g truskawek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 70 g mąki pszennej

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą rozcierając palcami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Umyty rabarbar kroimy na cieniutkie plasterki.

Umyte, osuszone truskawki kroimy na ćwiartki.

Owoce łączymy na sitku, posypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy do momentu aż puszczą sok. Następnie dokładnie osączamy je na ręczniku papierowym i oprószamy niewielką ilością mąki.


Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.

Ciasto wykładamy na tortownicę (20cm) wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy owoce, lekko wciskamy je w ciasto. Posypujemy przygotowaną kruszonką


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę lub do tzw suchego patyczka.

Źródło