Sałatka z kuskusem i tuńczykiem II

Po kulinarnym sukcesie, jakim okazała się sałatka z kuskusem i tuńczykiem (zobacz przepis na sałatkę z kuskusem i tuńczykiem wg siostry Anastazji – KLIK), postanowiłam przygotować kolejną sałatkę na tej bazie.

Również i ta sałatka wyszła godna polecenia. Chrupiąca za sprawą papryki, kukurydzy i ogórków.

Pyszna!

  • 2 szkl. kuskusu
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 słoiczek tuńczyka w oleju lub 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
  • 4-5 jajek
  • 1 por
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać on około 0,5 cm powyżej kaszy). Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie „przeczesujemy” napęczniały kuskus widelcem.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ogórki kroimy w kostkę.

Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, odstawiamy do osączenia.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

PP 3/2008