Spaghetti z łososiem oraz pesto z czosnku niedźwiedziego

Choć lubię gotować i spędzać w kuchni dużo czasu, są takie dni, kiedy chciałoby się przygotować coś jak najszybciej. Sięgam wtedy po dania makaronowe, gdzie zwykle czas przygotowania zamyka się w kilku – kilkunastu minutach potrzebnych na ugotowanie makaronu.

Moja dzisiejsza propozycja, nie dość, że jest właśnie bardzo szybka do zrobienia, to jeszcze jest bardzo zdrowa. Wszystko za sprawą czosnku niedźwiedziego oraz wędzonego łososia Mowi. Po oba te składniki warto sięgnąć ze względu na ich wartości odżywcze i zdrowotne.

Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie i układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także pomaga zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty. Sięgając z kolei po łososia dostarczamy swojemu organizmowi cennych kwasów omega-3, witaminy: B12, D, E a także selen, magnez, potas, fosfor oraz wapń . Zawartość tych składników pozytywnie wpływa na nasz organizm (m.in. poprawia pamięć i zdolności umysłowe, kondycję cery, funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, immunologicznego, wzmacnia układ kostny, przemianę materii, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów żylnych).

Szczegółowo nie zamierzam się rozpisywać, bo nie mam odpowiednich kwalifikacji, by to robić. Chciałam tylko zaznaczyć niektóre z korzyści jakie ma dla naszego organizmu spożywanie tych produktów.

Wracając do samego dania – jest to wartościowy posiłek, szybki do przygotowania i dodać muszę, że do tego wszystkiego rewelacyjnie smakuje. Jak dla mnie to same plusy. Dodatkowo, pesto z czosnku niedźwiedziego zalane w słoiczku olejem czy oliwą można bez problemu przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Można więc takim daniem cieszyć się przez cały rok, nie tylko na przełomie kwietnia i maja, kiedy to mamy dostęp do świeżego czosnku niedźwiedziego.

  • około 300 g makaronu spaghetti
  • duża garść czosnku niedźwiedziego (około 60-80g)
  • 50-70 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu + do posypania
  • 150 g wędzonego łososia MOWI
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Czosnek niedźwiedzi kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy (w blenderze lub rozdrabniaczu) razem z parmezanem. Wlewamy olej i dalej miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby można dodać go nieco mniej lub trochę więcej). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Odcedzony makaron łączymy z pesto z czosnku niedźwiedziego. Wykładamy na talerze. Posypujemy niewielką ilością tartego parmezanu. Wykładamy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!