Panini ze szparagami, łososiem i camembertem

Panini, czyli opiekane włoskie bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Wypełnione różnymi dodatkami, w których nie może zabraknąć warzyw oraz serów.

Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kanapki, zachęcam Was do wypróbowania panini ze szparagami, wędzonym łososiem, sałatą, jajkiem, mozzarellą i camembertem. Jest baaaardzo smacznie 🙂

  • 4-5 bułek ciabatta (zobacz przepis na domową ciabattę)
  • 150 g łososia wędzonego Mowi
  • kilka listków sałaty
  • 1 op. mozzarelli w zalewie
  • 1 małe op. sera pleśniowego
  • 1-2 jajka
  • pęczek szparagów
  • olej
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1-2 korniszony
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Oprószamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Polewamy niewielką ilością oleju. Mieszamy.

Szparagi układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Główki przykrywamy folią aluminiową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

Jajko gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na plasterki.

Mozzarellę i camembert kroimy na plastry.

Majonez mieszamy z musztardą i octem jabłkowym. Dodajemy starte na tarce ogórki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Bułkę kroimy na pół. Smarujemy przygotowanym sosem. Na spód kładziemy listek sałaty, mozzarellę, zwinięty plaster łososia, plasterek jajka, kilka szparagów oraz camembert. Przykrywamy drugą częścią bułki.

Kanapkę zjadamy „na zimno” lub opiekamy kilka minut (do lekkiego zrumienienia i roztopienia się serów) w opiekaczu lub na grillu.

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!