Roladki drobiowe ze szparagami w miodowo-musztardowym sosie

Szparagi mają w sobie coś wyjątkowego. Śmiem twierdzić, że jeśli raz zjecie je dobrze przygotowane, już zawsze będziecie czekać na sezon szparagowy.

Jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, i zastanawiacie się od czego rozpocząć „szparagową przygodę”, polecam Wam dzisiejszy przepis na pieczone roladki drobiowe ze szparagami. Zakładam, że Ci, którzy szparagi uwielbiają, nie potrzebują specjalnej zachęty, by je przygotować, prawda?;)

Po czasie pieczenia podanym w przepisie, szparagi przyjemnie miękną, przy jednoczesnym zachowaniu delikatnej chrupkości. Mięso jest idealnie soczyste. Moim zdaniem to świetny sposób na szybkie, a jednocześnie efektowne danie.

Tym co jeszcze zasługuje na uwagę, jest sos. Podany razem z ziemniaczkami tworzy niesamowicie zgrany duet.

Polecam.


Ps. Muszę się pochwalić, że od niedawna możecie śledzić moje dokonania na Instagramie 🙂 Zapraszam do odwiedzenia mojego profilu https://www.instagram.com/smakinatalerzu/🙂

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • około 150 g boczku w cienkich plastrach
  • sól, pieprz

Sos miodowo-musztardowy:

  • 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na dwa cieńsze płaty. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nadając im jednakową grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.

Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki (wystarczy złamać).

Na każdym kawałku mięsa układamy po 4 szparagi, zawijamy. Roladki owijamy 1-2 plasterkami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przykrywamy folią aluminiową.


Musztardę łączymy z miodem. Niewielką ilością (około 2 łyżki) polewamy roladki. Resztę łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy.

Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy odłożony sos miodowo-musztardowy. Zapiekamy jeszcze przez około 5-10 minut.

Roladki podałam z surówką z zielonej sałaty i rzodkiewki oraz ziemniaczkami, które polałam podpieczonym sosem.

Źródło