Sałatka „Ananas”

Z takimi warstwowymi sałatkami zawsze jest jeden problem – nie ma ich jak spróbować przed podaniem;)

Przy pierwszym przygotowaniu do samego końca jest więc niepewność, czy sałatka dobrze się komponuje i czy będzie gościom smakowała.

Ta na szczęście, naszym gościom i nam, smakowała:)

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4-5 jajek
  • 2 filety wędzone (u mnie z indyka)
  • około 100-150g żółtego sera
  • 4-6 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały majonez
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • połówki orzecha włoskiego
  • zielona cebulka

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym usunięciu skórki).

Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy.

Ogórki oraz ser ścieramy na tarce (ogórki na dużych oczkach, a ser na drobnych).

Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na półmisku rozkładamy kolejno poszczególne warstwy przekładając je przygotowanym sosem:

– warstwa ziemniaków, uformowana w owalny kształt, oprószona solą oraz pieprzem +cienka warstwa sosu.

– warstwa cebuli.

– połowa mięsa + cienka warstwa sosu.

– starte ogórki oprószone solą i pieprzem + cienka warstwa sosu.

– reszta mięsa + cienka warstwa sosu.

– posiekane jajka oprószone solą i pieprzem + cienka warstwa sosu.

– starty ser żółty

Całość smarujemy pozostałym sosem majonezowo-śmietanowym (wierzch oraz boki). Rozkładamy połówki orzecha włoskiego, jeden obok drugiego. Oraz dekorujemy zieloną cebulką.

Uwagi: Zamiast wędzonego kurczaka, można wykorzystać świeżego – drobniutko go pokroić, doprawić i obsmażyć na rozgrzanym oleju.

Źródło