Jajka z sosem tuńczykowym

Jeśli lubicie jajka na twardo, a jajka w majonezie się Wam przejadły, oraz lubicie smak tuńczyka, to ta propozycja jest właśnie dla Was!

Ugotowane na twardo jajka podane z sosem tuńczykowym z dodatkiem słonych sardeli (anchois) to świetna alternatywa zarówno dla jajek w majonezie, jak i dla jajek faszerowanych.

Mówię Wam, jest pysznie:) Kluczowym jednak jest użycie dobrej jakości tuńczyka (ja miałam taki w słoiczku, w oleju, ale może być też dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym z puszki).

Zdecydowanie polecam.

  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju
  • 4 fileciki anchois
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Do miseczki dajemy osączonego tuńczyka oraz fileciki anchovies, całość miksujemy blenderem. Powstały mus rybny mieszamy razem z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Schładzamy.

Sos podajemy do jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na połówki. Można go wyłożyć bezpośrednio na jajka lub umieścić w małej miseczce, by każdy mógł sobie na talerzyk nabrać taką ilość, jaka najbardziej mu odpowiada.