Makaron z sosem z gorgonzoli

Gdy czasu mało, a w brzuchu burczy, z pomocą przychodzą przepisy na makarony;)

Ta propozycja jednak nie każdemu przypadnie do gustu, jest bowiem mocno intensywna za sprawą sera gorgonzola. Jeśli lubicie jego smak, będzie Wam smakowało. Jeśli nie jesteście pewni czy go lubicie, dodajcie go odrobinę mniej, lub dolejcie więcej mleka/śmietany by złagodzić jego intensywny smak. Jeśli za nim nie przepadacie, poszukajcie innych przepisów na makaronowe dania;)

  • około 400 g ulubionego makaronu
  • 150-200 g sera gorgonzola
  • 135 g śmietankowego serka kanapkowego (u mnie Twój Smak, może być też Philadelphia)
  • 150 g boczku
  • +/- 1/2 szkl. mleka lub słodkiej śmietanki (ja wlewałam „na oko” do uzyskania sosu o odpowiedniej dla mnie konsystencji)
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Rumienimy na mocno rozgrzanej patelni. Odkładamy na bok.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy.

Na patelni na niedużym ogniu podgrzewamy gorgonzolę oraz serek śmietankowy. Dolewamy mleko/śmietankę i mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy boczek, natkę pietruszki oraz odcedzony makaron, mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Do makaronu można dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe lub listki rukoli.

Źródło