Sałatka z kalafiora i brokuła z kurczakiem
Sałatka z kalafiorem, brokułem, kukurydzą i kurczakiem. Dość uniwersalna – myślę, że można podać ją i na rodzinnym przyjęciu i na kolację i zabrać na drugie śniadanie, a sezonie wakacyjnym może też stanowić samodzielny posiłek obiadowy.
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 1 duża pierś kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- oregano
- sól, pieprz
- masło klarowane
Kalafior i brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru (ja gotowałam razem w bardzo dużym garnku. Najpierw wrzuciłam kalafiora, a po 3 minutach dorzuciłam brokuła). Odcedzamy.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie rumienimy na niewielkiej ilości klarowanego masła.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Różyczki brokuła, kalafiora, pierś kurczaka oraz kukurydzę umieszczamy w misce. Dodajemy majonez wymieszany z pietruszką, szczyptą oregano, solą i pieprzem.
183 nowe przepisy s. Anastazji
Akurat niedawno robiłam podobną sałatkę, ale z jajkiem sadzonym zamiast kurczaka 🙂
Fajne są takie sałatki – moja mama lubi. Smaczne, zdrowe, pożywne 😉
Pyszna i pożywna! Doskonała na obiad 🙂 Podoba mi się to połączenie smaków.
Super przepis
Wygląda przepysznie i tak też zapewne smakuje. Na pewno wypróbuję. Czekam na kolejny niesamowity przepis 🙂
Pyszne połączenie 🙂 Wszystkie składniki bardzo lubię i chętnie wypróbuję.