Quesadilla z papryką i szynką
Szybka i smaczna przekąska na bazie placków tortilla. Z dużą ilością sera, który po roztopieniu służy niejako za spoiwo z pozostałymi składnikami.
Taka tortilla z papryką, serem oraz szynką to fajna opcja dla dużych i małych łasuchów.
- 1 op. tortilli (6sztuk)
- 2-3 op. tartej mozzarelli (każde po 200g)
- 300-350 g szynki wieprzowej wędzonej
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy paprykę i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy cebulę, a po chwili dorzucamy szynkę. Smażymy razem przez kilka minut. Gdy składniki się przesmażą zdejmujemy je z palnika i doprawiamy niewielką ilością pieprzu oraz soli.
Na dużą patelnię kładziemy placek tortilli (podgrzewamy na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu), posypujemy go częścią sera, następnie wykładamy podsmażoną szynkę z warzywami i ponownie posypujemy niewielką ilością sera. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Po chwili obracamy placki na drugą stronę i ponownie chwilę podgrzewamy.
Quesadillę przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło.
Proste, chrupiące, niewymagające i szybkie 😉
Prześlicznie wygląda i z całą pewnością świetnie smakuje. 🙂 Sama muszę spróbować zrobić.
aż człowiek głodny się robi 😀
Uwielbiam 🙂