Rumowy orzechowiec siostry Anastazji
Podobno dobra kucharka gdy tylko spojrzy na listę składników wie czy dana potrawa będzie dobra… Gdyby przyjąć ten tok rozumowania, to… musiałabym przyznać, że przede mną jeszcze wiele pracy i nauki;)
Ciasto to wiele razy widziałam wertując kartki z przepisami siostry Anastazji i jakoś nie mogłam się do niego przekonać… wydawało mi się, że z tego połączenia raczej nic dobrego nie wyjdzie…
Ach, jakże ja się myliłam!!!
Tego ciasta być może nigdy bym nie upiekła, gdyby nie zachęta koleżanki. Tak, czasem taki zewnętrzny bodziec potrzebny jest by nas zmotywować do działania.
Zatem ja dziś, z tego miejsca, chciałabym być też takim zewnętrznym bodźcem dla Was:) Upieczcie je! Warto!
Dodam jeszcze tylko tyle, że to jedno z nielicznych ostatnio ciast, które nie doczekało końca weekendu:)
Jeśli więc lubicie orzechowe smaki i nie macie nic przeciwko nakrapianym wypiekom, to to ciasto zdecydowanie podbije Wasze serca – jestem tego pewna:)
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 110g mielonych orzechów
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 350g masła
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 szkl. rumu
- 2 i 1/2 szkl. orzechów
Orzechy na masę grubo siekamy. Przekładamy do słoika lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Odstawiamy na 24 godziny.
Następnego dnia pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Nie przestając miksować dodajemy po 1 żółtku, a następnie wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z orzechami delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wlewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Następnie dodajemy wyparzone jajka, miksujemy do połączenia. Na końcu do masy dodajemy namoczone w rumie orzechy (część rumu również dodałam do masy).
Przygotowaną masę wykładamy na orzechowy biszkopt, wyrównujemy. Wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch dekorujemy kakao lub startą czekoladą.
A coś w tym jest.. czasem człowiek zerknie na składniki i wie czy mu posmakuje ale czasem to samo wrażenie bywa mylne. Jakby nie było ciasto wygląda fenomenalnie i jeszcze orzeszki <3
Też od dłuższego czasu mam go na oku, ale póki mam małe dzieci to piekę coś co i oni zjedzą. Może kiedyś i ja zrobię!
Wygląda na jeden z prostszych od Siostry Anastazji…zazwyczaj jest tam kilka biszkoptów i mas;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Nie wiem, dlaczego nie mogłaś zdecydować się na upieczenie tego ciasta? Wygląda obłędnie.
Pozdrawiam:)
koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂
Pytanie-czy ma znaczenie jaki rum, mam dość duży wybór… Ciasto wygląda oblednie…
Ciemny rum najlepiej. Polecam, ciasto jest pyszne:)
Ja też! Mieszkam za granicą I nie mam pojęcia czy muszę szukać pl rumu czy może to być np kapitan Morgan albo bacardi?
Może być Bacardi 🙂 Byleby był to ciemny rum.
Przepraszam, ale co to sa sparzone jajka? Przepis bardzo fajny, ale przy „sparzonych jajkach” szczeka mi opadla, bo kompletnie nie wiem o co chodzi
Do masy dodaje się surowe jajka, a w związku z tym, że nie wszyscy mają dostęp do swojskich jajek (z pewnego źródła) dobrze jest je uprzednio wyparzyć, czyli zanurzyć w gorącej wodzie (powyżej 60 stopni) na 10 sekund. Zabieg ten minimalizuje ryzyko zatrucia salmonellą.
Kiedy dodać olej i czy do masy żółtka z białkami?
Olej dodajemy tuż przed dodaniem suchych składników. Już dopisałam w przepisie. Dziękuję za zwrócenie uwagi na brak tej informacji:)
Tak, do masy dodajemy całe jajka.
Wypróbowany w ciemno przed odpowiedzią na moje pytanie. Bardziej martwiły mnie jaja ale dałam całe. Pycha.
Przepraszam, nie zawsze jestem w stanie odpowiadać na bieżąco.
Cieszę się, że ciasto smakowało:)
Trzeba jajka przelać gorąca lub ciepła woda żeby nie złapać sarmonelli
polecam pyszne ciasto
🙂
Jakie orzechy dodane są do masy.?
Zarówno do masy jak i do ciasta użyłam orzechów włoskich
Pyszne ciasto, piekłam kilka miesięcy temu pierwszy raz, teraz powtórzę na Święta! ?
Też mi się wszystkie ciasta z orzechami jakoś tak świątecznie kojarzą, a ten na święta będzie idealny 🙂
Dziękuję za wiadomość 🙂
Wesołych Świąt!
Tak mnie to ciasto kusi już od dłuższego czasu, zdecydowanie moje smaki ,ale ilość masła mnie skutecznie zniechęca. I zastanawiam się czy można by zmniejszyć jego ilość.
Jest wspaniałe i zdecydowanie warto je zrobić.
Masa faktycznie bazuje na maśle. Nie próbowałam zmniejszać jego ilości, ale można spróbować. Nie wiem jak wpłynie to na smak w stosunku do pozostałych składników, ale zawsze można dać o 1 jajko mniej i troszkę mniej cukru. Po odjęciu masła, z pewnością wyjdzie troszeczkę niższe 😉
Witam, czy rum można zastąpić innym alkoholem np. wódką?
Rum będzie najlepszy – da odpowiedni aromat i chyba (tutaj strzelam, bo nie używam wódki w kuchni) nie będzie tak ostry.
Czy wszystkie orzechy trzeba namoczyć w rumie?Te do ciasta też?
Nie, chodzi tylko o orzechy do masy. Już uzupełniłam w przepisie.
Mielone orzechy do ciasta dajemy bez namaczania.
Witam, czy mogę dodać orzechy ziemne do ciasta, zamiast włoskich? Pozdrawiam!
Szczerze mówiąc nie próbowałam. Włoskie, po nocy moczenia nieco miękną. Ziemne jednak mimo wszystko mają nieco inny smak i konsystencję. Jeśli się Pani zdecyduje, bardzo proszę dać znać, jak się zachowały ziemne 🙂
Od czego zależy ilosć mąki dodanej do ciasta orzechowego ? Lepiej dać 4 czy 5łyżek ?
Ja daję 4, ale lekko kopiaste.
dziękuję