Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami

Ten kakaowy biszkopt z masą jabłkową, gęstą masą budyniową i podprażonymi orzechami to doskonałe ciasto nie tylko na niedzielny poczęstunek. Świetnie też sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach czy świętach.

Biszkopt kakaowy

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk)
  • 2 galaretki cytrynowe

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej (ok. 1/2 szkl.)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ok. 100 g masła

Masa orzechowa:

  • 180 g orzechów włoskich
  • 130 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g masła

 

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części. Dusimy do miękkości z niewielką ilością wody. Na koniec do musu jabłkowego dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie.

Na jeden z blatów wykładamy lekko przestudzony mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem.

Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Mieszamy dokładnie z obiema mąkami i jajkiem. Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i do gorącej masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Mieszamy do połączenia. Masę budyniową rozprowadzamy na biszkopcie.

Orzechy grubo siekamy.

W rondelku o grubym dnie umieszczamy masło, miód, cukier oraz mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy orzechy, podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie rozkładamy na masie budyniowej.

Źródło