Spaghetti z serem pleśniowym i gruszką

Ser pleśniowy i gruszki to połączenie wyśmienite:)

Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym wydaniu. Wybór padł na makaron.

Wyszło pysznie. Spaghetti w serowym sosie gorgonzola, a do tego orzeźwiająca gruszka, chrupiące prażone orzechy oraz ser pleśniowy.

Doskonałe danie na obiad, jak i ciepłą kolację.

Gruszkę można oczywiście pokroić na półplasterki wraz ze skórką, ale ja jakoś ulubiłam sobie gruszkę kroić w kostkę.

  • 1 op. makaronu spaghetti
  • 100-120 g gorgonzoli
  • 100 g sera Lazur błękitny (lub taka sama ilość gorgonzoli)
  • 1 cebula
  • 3-4 gruszki, najlepiej konferencje (niezbyt mocno dojrzałe)
  • sok z połowy cytryny
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1-1,5 szkl. kremówki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Orzechy grubo siekamy. Prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Odkładamy na bok.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż do jej zeszklenia. Następnie wlewamy kremówkę, doprowadzamy całość do wrzenia. Moc palnika zmniejszamy, a do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki gorgonzolę. Mieszamy, aż ser całkowicie się roztopi. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ser Lazur kroimy w kostkę.

Gruszki myjemy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

Do przygotowanego sosu dajemy odcedzony makaron oraz kawałki gruszki i orzechy, mieszamy.

Makaron przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonym w kostkę serem Lazur.