Pierś kurczaka ze szpinakiem i twarożkiem
Coś dla fanów połączenia mięsa ze szpinakiem.
U nas w domu to połączenie jest bardzo lubiane i często staram się by przygotowane było w różnych odsłonach.
Tym razem świeży szpinak w towarzystwie kanapkowego serka śmietankowego. Bardzo zgrany duet:)
Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
- 3-4 małe filety z kurczaka
- 125 g serka kanapkowego (ja wykorzystałam Twój Smak z Piątnicy)
- około 150 g świeżego szpinaku
- 1 pomidor
- granulowany czosnek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Umyty szpinak przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku. Dokładnie odcedzamy, a nawet delikatnie odciskamy nadmiar płynów. Przekładamy na deskę i siekamy na mniejsze części.
Tak przygotowany szpinak mieszamy z serkiem kanapkowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacinamy je w najszerszej części, tworząc tzw kieszeń.
Mięso układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w taki sposób, by rozcięcie (kieszeń) znajdowała się na górze. Miejsce to wypełniamy przygotowanym twarożkiem ze szpinakiem. Wierzch przykrywamy 1-2 plasterkami pomidora, który oprószamy niewielką ilością ziół prowansalskich.
Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Bardzo fajny pomysł na podanie znanej piersi w innej formie;)
Wygladem skojarzyło mi się z chaczapuri xD
Faktycznie, to taka łódeczka, więc skojarzenie z chaczapuri jak najbardziej rozumiem;)
🙂
To coś zdecydowanie dla mnie 🙂 Takie smaki bardzo lubię 🙂
🙂
Witam, czy mogę użyć szpinaku mrożonego?
Myślę, że można użyć szpinaku mrożonego. Najlepiej sprawdzi się brykiet, który można rozdzielić w paczce – całe opakowanie to może być za dużo. Proszę go najpierw przesmażyć na patelni na maśle, doprawić, a następnie połączyć z serkiem.
Polecam też wypróbować kiedyś wersję ze świeżym szpinakiem:)
Bardzo dziękuję! Napewno wypróbuję 😉